Kontaktní čočky pro děti: „Správný“ věk pro kontaktní čočky

Nošení kontaktních čoček a péče o ně způsobem, který zajistí optimální zdraví vašeho zraku, vyžaduje poněkud aktivnější přístup než pouhé nošení brýlí. V kterém věku je však nejvhodnější s nošením kontaktních čoček začít? Přinášíme několik tipů a úvah na téma první aplikace kontaktních čoček.

Mohou kontaktní čočky nosit i děti?

I když minimální nebo doporučený věk pro používání kontaktních čoček neexistuje, je v každém případě důležité zvážit, zda je aplikace čoček vhodná. Toto rozhodnutí se neodvíjí ani tak od věku dítěte, jako spíše od jeho osobnostních vlastností a situace. Na základě následujících tipů můžete vyhodnotit, zda je vaše dítě na kontaktní čočky připraveno.

Jak se rozhodnout v otázce pořízení kontaktních čoček pro dítě

Používání kontaktních čoček vyžaduje zodpovědný přístup k nošení čoček a péči o ně. I když se komplikace objevují jen zřídka (postihují jen 5 % uživatelů ročně), většina z nich pramení z nesprávného způsobu aplikace čoček a péče o ně.

Je vaše dítě schopné přijmout takovou zodpovědnost? Umí se řídit pokyny? Vykonává pravidelně a bez připomínání jemu svěřené úkoly? Zapomíná domácí úlohy doma? Zamyslete se i nad tím, jestli je vaše dítě schopno se naučit, jak si správně nasazovat čočky a jak je vyjímat (a to i tehdy, je-li unavené), jak udržovat čočky čisté a dodržovat předepsaný režim nošení.

Potřebuje vaše dítě kontaktní čočky? Navrhnul vám to oční lékař nebo je dítě chce proto, aby mohlo podávat lepší sportovní výkony? Pokud jsou důvody pouze kosmetického rázu, promluvte si s dítětem o skutečných příčinách jeho touhy nebo o tlaku ze strany vrstevníků, kterému je možná vystaveno.

Kdy začít kontaktní čočky používat

Pro mnoho lidí je rozhodnutí pro kontaktní čočky motivováno kosmetickými i praktickými důvody. Nepředepsal-li kontaktní čočky vašemu dítěti nebo teenagerovi oční specialista a dítě chce jen vypadat „cool“ (nebo si pořídit doplněk k onomu úžasnému maškarnímu kostýmu), na internetu lze najít řadu barevných kontaktních čoček nebo čoček pro speciální příležitosti (jako halloween). Rodiče by si ale měli uvědomit, že čočky kupované na internetu nemusí být vždy schváleny příslušnými orgány (například Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv USA). Vždy se raději nejdříve informujte u očního lékaře.

Některé z výhod kontaktních čoček

Čočky na předpis nám velmi často mohou výrazně usnadnit život. Vyžadují zodpovědný přístup, mohou ale také:

  • Rozšířit zrakové pole
  • Přispět ke zlepšení sportovních výkonů a zážitků při sportování
  • Nabídnout kvalitnější vidění, jsou-li předepsány správně

Mějte neustále na paměti, že zdravé oči jsou zárukou dobrého zraku. Pokud zvažujete nošení kontaktních čoček nebo jiné aspekty týkající se zraku, vždy se nejdříve poraďte s očním lékařem.

(Výroky zveřejněné v tomto článku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.)